myšlenky, postřehy, zážitky, vzpomínky

Rubriky

Pod vlivem.. :-)

20. 5. 2010 12:21
Rubrika: Nezařazené | Štítky: Ze života

Pod vlivem ………J

 

 

To by člověk nevěřil, jak nás dokáže okolí nevědomky ovlivňovat.  A nejen okolí – i události nebo chování druhých.  Máte-li v rodině mimino nebo dvouletého raráška, začnete se mu rychle přizpůsobovat a používat jeho mluvu a gesta.

Od žvatlavých a zdrobnělých – ťuťu, ňuňu,  agú, s poznámkami typu "ty si ale kášné miminko, ta pusinka, očička, nosíček", přes slova vyjadřující zvuky – to je aa, udělej pápá, né né, brm brm, hačí, ham, papaj, bác, malá,  samozřejmě doprovázené  gesty, až po celé sousloví a věty různého slovosledu a skloňování – moja tatinek, maminek, strýc udělala, Teuezka našela šípu /překlad Terezka našla špínu/ apod.  Při hovoru s dětičkami by to ani nebylo nic divného, ovšem když se vám  podaří  na veřejnosti, kdy se s někým loučíte, říci pápá a zamáváte, nebo slyšíte něco spadnout na zem a okamžitě zareagujete "bác", je to už na pováženou.  Není nad to, když řeknete svému dvacetiletému bratrovi "pěkně papaj", mamce "mňam, to byla doblota" nebo leknete místo prcka taťku za rohem. Opravdu se divím, že našim ještě připadám normální :))

 

Jak nás může ovlivnit nějaká událost, jsem si ověřila na úterní zkoušce se schólou. 

 

Před zkouškou, která nám začíná v pět, jsem střídavě sledovala hokejový zápas a ručičky na hodinách, abych nedorazila pozdě. Stihla jsem akorát jednu třetinu. S povzdechem, že zase neuvidím celý zápas, jsem vyrazila do naší kapličky. Čím to bylo, že všichni dorazili přesně v pět. To u nás nebývá zvykem, půlhodinové zpoždění je na denním pořádku. Samozřejmě, mohl za to hokejový zápas. Všichni po příchodu hlásili stav utkání 1:1. Nálada na zkoušce nějak pokulhávala a do zpěvu se nikdo moc nehrnul. Zkoušíme asi půl hodinky, když mi zapípala SMS. Na displeji se rozsvítilo 3:1 pro nás /to mě drahý švagr informoval o aktuálním stavu/. Jakmile jsem tuto radostnou zprávu sdělila ostatním, radostí zavýskali, začali tleskat a v momentě jsme měli na středeční mši nacvičené čtyři písničky :)) Po zkoušce se nikdo nezdržoval a pádil domů zkuknout ještě posledních pár  minut zápasu. Takových radostných událostí více a máme ve schóle zlaté slavíky =))

 

A na závěr jedna myšlenka - Není na škodu se nechat  čas od času pozitivně ovlivňovat! 

J

JJJpápá

 

 

Zobrazeno 768×

Komentáře

HelenaH

Krásné-občas chodím k dcerám jen "navonět" se vůní, jakou voní jejich malí mrňouskové-pak zvládnu v pohodě i už méně voňavého puberťáčka doma:-), i svoje přicházející stáří-vlastně ne-zralost.... díky Eldo za pozitivní slovíčka..

Zdendanda

Eli, Ty když uděláš "hačí" k počítači, vezmeš do "uky" "tuku" (no, vlastně klávesnicu:)) a "písáš", tak to stojí zato:)<br />
pápá, Ňina:)

Eliška Janáčová (Elda32)

děkuju za milé komentáře :)<br />
nejkrásnější vůně je opravdu vůně miminek!<br />
<br />
Ňiňo, já su teď Peliška :) naša malá mňa taky přejmenovala ;-)

jankac

Nechcu vědět, jak by to dopadlo, kdyby sme meli zkusku při finále :))...

Eliška Janáčová (Elda32)

tak to bysme nedávali :)))

Zobrazit 5 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková